2011. 09. 11.

Kisboldogasszony ünnepe a doroszlói Szentkúton

Közel 10 000 zarándok érkezett idén a Mária, Keresztények Segítsége egyházmegyei kegyhely Kisboldogasszony napi búcsújára, szeptember 7-én és 8- án.Az előesti szentmisét, 7- én ft. Világos Miklós újmisés celebrálta. Megáldották a járműveket, amellyel a zarándokok érkeztek. Minden évben a legmegdöbbentőbb adat a gyalogos zarándokok száma és a táv, amit megtesznek.



Több mint száz hívő, Mohol-Doroszló illetve Bácskertes (Kupuszina)-Doroszló távolságokkal megküzdve. Egész éjszakás virrasztás folyt aznap még zsolozsmával, rózsafűzér imákkal, szentségimádással, népi ájtatosággal, filmvetítéssel.

Mindkét napon gyónási lehetőség és több nyelven (horvátul, németül, magyarul) szentmise szolgálta a hívek búcsú elnyerési szándékát.

8-án, az ünnepi püspöki szentmisét MSGR. Dr. Veres András szombathelyi püspök celebrálta. Jelen voltak a vajdasági magyar politikum és közélet jeles személyiségei is. Úgy mint Egeresi Sándor a Tartományi Képviselőház elnöke, Pásztor István a Tartományi Kormány alelnöke, gzadasági titkár, a VMSZ elnöke, dr. Korhecz Tamás a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kern Imre a Nagyberuházási Alap igazgató helyettese, Csíkos János Sport -és Ifjúság ügyi segédtitkár, Csóré Róbert Kishegyes polgármestere, Nyilas Mihály Magyarkanizsa polgármestere, Knézi Péter Óbecse polgármestere, Guszton András Temerin polgármestere, Világos Tibor Ada polgármestere, Lovas Ildikó a Magyar Nemzeti Tanács kultúrális ügyekkel megbízott tanácsosa, Dudás Károly a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Pál Károly a VMSZ ügyvezető alelnöke, Dévavári Zoltán a VMSZ alelnöke, Szakács Csaba a zombori városi tanács tagja, Pelt Ilona tartományi képviselő és Gellér Magdolna a doroszlói Helyi Közösség elnöke. Nekik, ahogyan a Duna Televízió, a Vajdasági Televizió valamint a Mária Rádió munkatársainak és mindenkinek, aki a szervezésben, lebonyolításban segítséget nyújtott ft. Verebélyi Árpád, a kegyhely igazgatója, Doroszló plébánosa mondott köszönetet.

A szentmisét megelőző és követő ünnepi fölvonuláson bemutatkoztak a Mária szobor hordozó csoportok. Érkeztek Vaskútról, Tornyosról, Gombosról valamint a helyiek, voltak még jelen. Népviseltben szintén Doroszló és Tornyos valamint Szilágyi és Gombos néptánccsoportjainak illetve énekkarainak tagjai vonultak fel, mint a bácskai népi kultúra egyik megtestesítői.

Lennert Tímea

Fotók:Radics Karola