2011. 07. 22.

Hit és fény


Ötödik alkalommal táboroznak a doroszlói, Szűz Mária a Keresztények Segítsége kegyhelyen, a Szentkúton a zentai Kéz a kézben értelmi Fogyatékosok és segítőik civil szervezete, azon belül is a Hit és fény Katolikus közösség tagjai.
Rác Magdolna főszervező elmondta, egész éven át várt, ünnepi alkalom , mikor a természetközeli, szentkúti környezetben tölthetnek el öt napot.

- Ideális a helyszín. Idén július 12- től 16- ig, harminchat személlyel táboroztunk. Tornával indult minden reggelünk. Ami ezen nyáron újdonság, hogy a gyerekeket is bevontuk a napi munkába. Készítettünk beosztást, mindenkinek megvan a maga dolga. Rettentően élvezik- mesél Magdolna, akivel nem csak a cikkhez kapcsolódó, hanem szinte minden témát érintünk. Régi ismerősként fogadnak, ahogyan a faluban is a Kéz a kézben táborozóit. - Hoznak zöldséget, tejet, önkéntes szolgálatot vállalnak, segít a doroszlói ember, ahol tud. Jóleső a helyiek vendégszeretete. Már első nap besétáltunk a faluba, fagylaltozni- mondja el.

- Mely foglalkozásokból áll a tábor?

- Kézműveskedvünk, énekelünk és ebben az évben a sport aktivitásra is nagyobb hangsúlyt fektetünk. Március 21- én a Down- kórosok világnapján zentai sétán vettünk részt, most pedig foci mérkőzésre készülünk, edzünk rá itt is. Elmaradhatatlan még a mindennapjaimból természetesen az ima valamint a Bibliai témák feldolgozása.

- Maga a civil szervezet, milyen forrásból tudja megvalósítani a programjait.

- Tartottunk tőle, hogy idén nem is tudunk majd eljönni. Aztán az utolsó pillanatban csak megoldódtak a problémák. Nagy köszönettel tartozunk a zentai Zyntharew Motoros klubnak, akik most már több éve fedezik az útiköltségünket (ezúttal még látványos kíséretet is biztosítottak egy darabon (lásd. a mellékelt fotó), a Vörös Kereszt pedig az étkezésünk költségeit fedezte, ahogyan az Árok Pékségnek is hálásak lehetünk.

- Tervez- e, a Zentán folyamatos napközis foglalkoztató működtetése mellett valamit a közeljövőben?

- Tíz éves idén a Kéz a kézben. December 3 a jubileumi műsor időpontja. A Hit és fény pedig negyven éves most. A Dunamenti közösség találkozóhelye ez alkalomból a csíksomlyói búcsú lesz- zárta a beszélgetést Magdolna.

Lennert Tímea