2012. 09. 11.

A szentkúti búcsú



Évente akár tízezer zarándok is megfordul a doroszlói Szentkúton, a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhelyen. A legnagyobb vajdasági zarándokünnep a doroszlói Szentkúton szeptember 7-e és 8-a, Kisboldogasszony napja, illetve annak előestéje. Közel hétezren személyautókkal, autóbuszokkal, kerékpárral vagy gyalogosan érkeztek a szent helyre.

Szentmiséket celebrálnak ilyenkor a hívőknek magyar, horvát, szlovák és német nyelven. A zarándokok részt vesznek a virrasztó zsolozsmán, népi áhítatosságon, a gyertyás körmeneten, rózsafüzér-imádságon. Több százan a szabad ég alatt töltik az éjszakát. A doroszlói templombúcsú alkalmával gyónási lehetőség is van: több mint ötven főtisztelendő atya hallgatja meg az ide érkezőket, ülve, állva, udvaron vagy éppen a gyóntatószékekben, amelyeknek száma általában kevésnek bizonyul.

Az egész Vajdaság területéről érkeznek ide zarándokok, hogy imádkozzanak és hogy megmosakodjanak a csodakút vizében, amelynek gyógyító erejében sokan hisznek. Rengetegen palackokban haza is visznek a forrásvízből, hogy az otthoniaknak is jusson. 
Szombaton S.Em.R. Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek celebrálta az ünnepi szentmisét, amelyen a tartományi kormány, képviseletében Pásztor István elnök is jelen volt, valamint a zombori önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is, a környékbeli és magyarországi testvértelepülések tanácselnökei, polgármesterei, a Szent György Lovagrend nyugat-európai és délvidéki vezetői. A Kisboldogasszony-nap keretében zajlott a Hordozható Mária-szobrok Találkozója is, ezen több magyarországi csoport is részt vett.

Ft. Verebélyi Árpád plébánossal, az egyházmegyei kegyhely igazgatójával az élen a település lakossága, az egyházközség tagjai, akár valamelyik civil szervezet aktivistájaként és/vagymagánemberként mind azon fáradoztak ezekben a napokban, hogy befogadó, elmélyülésre alkalmas, csendeskörnyezetet biztosítsanak a zarándokok számára. A doroszlói búcsú az ide látogatóknak megbékélést, megnyugvást és feltöltődést jelent. Mondták többen is, azok is, akik először jártak itt meg azok is, akik visszajáróknak számítanak.

Lennert Tímea